پلاک های ایران 18 و 28 مال کدوم شهرن؟
شهر همدان (مرکز استان): پلاک ایران ۱۸ سایر شهرهای استان: پلاک ایران ۲۸- پلاک ایران 38 شهر همدان هَمِدان، هَمَدان یا به گویش محلی هِمِدان یکی از کلان شهر های غرب و کوهستانی ایران و مرکز شهر و استان همدان است. این شهر که در دامنه کوه الوند و در ارتفاع 1741 متری قرار
شهر همدان (مرکز استان): پلاک ایران ۱۸
سایر شهرهای استان: پلاک ایران ۲۸- پلاک ایران 38
شهر همدان
هَمِدان، هَمَدان یا به گویش محلی هِمِدان یکی از کلان شهر های غرب و کوهستانی ایران و مرکز شهر و استان همدان است. این شهر که در دامنه کوه الوند و در ارتفاع 1741 متری قرار دارد، یکی از سرد ترین شهر های ایران است.
همدان قدیمی ترین شهر ایران و یکی از قدیمی ترین شهر های جهان است. در سال 1385 کنفرانس شورای اسلامی همدان را پایتخت تاریخ و تمدن ایران اعلام کرد. همدان اولین پایتخت ماد، اولین امپراتوری ایران بود. اما قدیمی ترین آثار به دست آمده از محوطه باستانی هگمتانی و همچنین کتیبه های گنجینه مربوط به دوره هخامنشیان است.
این شهر در دوران هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، بووه و سلجوقیان نیز یکی از پایتخت های کشور بوده است. در حال حاضر استان همدان به دلیل داشتن نقاط دیدنی و تاریخی به عنوان پنجمین شهر بزرگ گردشگری فرهنگی کشور شناخته می شود و دانشگاه پایا منور و مراکز دیگری مانند همدان و مراکز دیگر به عنوان یکی از قطب های دانشگاهی کشور شناخته می شود. آرامگاه بو علی سینا نماد شهر همدان و یکی از نماد های ایران در تاریخ فرهنگ، علم و جهان است.
این شهر چهاردهمین شهر پرجمعیت ایران از نظر جمعیت است و در مرداد 1388 به عنوان یکی از کلان شهر های ایران معرفی شد. در سال های 1300 تا 1304 مهندس آلمانی کارل فریش طرحی مدرن برای همدان طراحی کرد که به عنوان یک طرح شعاعی محسوب می شود اما امروزه به دلیل تراکم جمعیت و طرح شعاعی تردد در مرکز شهر بسیار زیاد است. شهرداری همدان در میدان آرامگاه بوعلی قرار دارد.
مطالب مرتبط: پلاک های ۸۴ و ۹۴ مال کدوم شهرن؟
گویش و زبان شهر همدان
گویش اکثر مردم همدان فارسی با لهجه همدانی است. اقلیتی از مردم ترک زبان نیز در همدان زندگی می کنند. همدان و توابع آن از دیرباز دارای فرهنگی غنی و عمیق بوده است که قدمت برخی عناصر آن به سه هزار سال از تاریخ این شهر می رسد. از عناصری که در طول تاریخ وارد گویش و فرهنگ عامیانه همدانی شده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از قرن پنجم و ششم که ترکان بر استان های ایران تسلط یافتند، به ویژه در دوره سلجوقیان، که همدان برای قریب به یک قرن یکی از دو پایتخت این سلسله ترک زبان به شمار می رفت، بسیاری از عناصر زبان ترکی وارد خاک شد. گویش های شهری و روستایی همدانی. شهر همدان همواره یکی از مراکز اصلی اسکان یهودیان در ایران به شمار می رفته است.
همان طور که مشخص است این قوم برای حفظ آداب و سنن خود تلاش زیادی کرده اند و به نظر می رسد این تلاش برای حفظ زبان محلی که از دیرباز به آن عادت داشته اند نیز صورت گرفته است. لازم به ذکر است که به غیر از دوران معاصر، بیشتر جریانات اقتصادی و معاملات تجاری و معاملاتی با عوام و املاک توسط آنان انجام می شده است. با توجه به این عوامل به عقیده برخی محققین وجود و رسوخ عنصر یهودی در گویش و گویش همدانی قابل مشاهده است.
عامل حفظ زبان و آداب و رسوم کهن ساکنان همدان به عوامل زیر نسبت داده می شود.
- این شهر به چندین محله مجزا تقسیم شده است که هر یک از آن ها به عنوان یک کدخدانشین مستقل به حساب می آیند.
- ساکنان هر محله برای آداب و رسوم و زبانشان مراقبت می کنند. به همین دلیل در همدان چندین گویش فرعی خاص مانند حصاری، جولانی، ورمزیاری وجود داشت.
- عدم ارتباط یا تداشتن ارتباط بین شهرنشینان و روستائیان با ترک زبانان و اشتغال آنان به باغداری مانند درود آبادی.
مطالب مرتبط: پلاک های ایران ۴۷ و ۵۷ مال کدوم شهرن؟
صنایع معروف شهر همدان
صنایع دستی شهر همدان به شرح زیر است:
فرشبافی
فرش در شهر همدان رواج زیادی دارد و این شهر از دیرباز یکی از مراکز عمده تجارت فرش در غرب ایران به شمار می رفته است. همدان یکی از مراکز مهم قالی بافی در ایران است. اهمیت آن به این دلیل است که میزان تولید محصولات و قالی های با قیمت ارزان نسبت به سایر حوزه های قالی بافی در ایران بیشتر است، بنابراین می توان همدان را قطب قالی های ارزان قیمت نامید. آن چه فرش همدان را بیش از هر چیز متمایز می کند ریشه بلند و پشمی آن است به طوری که فرش همدان از فرش های سایر نقاط ایران سنگین تر است.
چرم سازی
شهر همدان یکی از شهر های مهم تولید و صادرات چرم در ایران است. سابقه این صنعت در همدان به قدری طولانی است که این شهر را «شهر دباغان» نیز می نامند. تا اوایل حکومت پهلوی، تولید چرم در شهر همدان از رونق بسیار بالایی برخوردار بود، به طوری که چرم و محصولات چرمی همدان که از آن ساخته می شد شهرت جهانی داشت.
از سال 1309 با تغییر در نحوه شهرسازی و به بهانه کنترل بیماری ها و رعایت بهداشت، از کار کارگاه های دباغی شهر جلوگیری شد و این کارگاه ها در دو نقطه خارج از شهر ایجاد شد. از سوی دیگر با ورود خودرو های وارداتی و کالا هایی مانند کفش و کیف و… تقاضا برای چرم کاهش یافته و از آن زمان تاکنون محصولات بیشتری برای صادرات عرضه شده است.
همدان دارای گردشگاهها و مناظر بسیار زیبایی است.
- دره مرادبیگ در جنوب شهر و در اطراف روستایی به همین نام واقع شده و دامنه ها و باغ های آن معروف است.
- دره عباس آباد 1 کیلومتر با شهر فاصله دارد. این دره حاصلخیز آب و هوای مطبوعی دارد.
- دره گنج نامه در 5 کیلومتری شهر قرار دارد، زیرا در مکان بلند تر از شهر واقع شده و توسط چندین آبشار طبیعی احاطه شده است. در این دره کتیبه های گنجنامه، آبشار گنجنامه و همچنین معبد آتشین بهرام وجود دارد.
- دره امامزاده کوچ این دره در حدود 12 کیلومتری جنوب غربی همدان قرار دارد. زیارتگاه امام زاده کوه که آرامگاه آن از دو بنای نسبتا کوتاه آجری با گنبد بلند شلمی تشکیل شده و ظاهر اثری از دوره ایلخانی (قرن هشتم هجری) است.
- سد اکباتان در 11 کیلومتری جاده همدان به ملایر در دره ای سرسبز قرار دارد. کوه های اطراف و رودخانه پایین دست سد عموما جنگلی هستند. حدود 40 گونه گیاه بومی در محوطه این سد می روید که از آن جمله می توان به گونه های مختلف یونجه، شیرین بیان، بومادران و آلاله اشاره کرد. همچنین چندین گونه ماهی در حوضه سد اکباتان پرورش می یابد. سد اکباتان همچنین محل فرود برخی از پرندگان مهاجر در فصل مهاجرت است. همدان به «شهر اطلسی ها» شهرت دارد.
جستجوی کاربران برای این مطلب:
4 سال سابقه کار در زمینه تولید محتوا، طراحی سایت و سئو
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0