از سال های بسیار دور، ساخت سازه های فلزی با استفاده از آهن برای استفاده های مختلف، در شکل ها و اندازه های متفاوت رواج داشته اشت.
با گذشت سال ها، شاهد پیشرفت علم در همه زمینه ها بوده ایم، از جمله پیشرفت در صنعت سازه های فلزی که یکی از نیاز های مهم صنعتی است. سازه هایی که در قدیم استفاده می شد، به دلیل استفاده از آهن، دارای وزن زیاد و همچنین ساخت و برپایی بسیار دشوار بود. اما با پیشرفت هایی که صورت گرفت، مهندسان با هدف سبک تر کردن و همچنین افزایش مقاومت سازه های فلزی در برابر عوامل مخرب زیست محیطی مانند سیل و زلزله، به استفاده از سوله های فلزی خرپایی روی آوردند.
سوله یا سازه خرپا چیست و چه انواعی دارد؟
خرپا، به سازه های فلزی با شکل هندسی مثلثی گفته می شود. قسمت های مختلف این نوع سازه به صورت مفصلی یا لولا، به هم متصل شده اند. سازه هایی که از نوع خرپا هستند، می توانند نیرو و فشار زیادی را تحمل کنند و اگر قسمتی از سازه آسیب ندیده باشد، تحت اثر هیچ فشار و یا نیرویی تغییر شکل نمی دهد.
از خرپا در سازه هایی با زیر بنا و سقف هایی با مساحت زیاد، استفاده می شود، زیرا یک فضای بسیار بزرگ و بدون ستون های مزاحم در وسط محیط، ایجاد می کند که کارایی آن مکان را بسیار بالا می برد. به همین دلیل استفاده از سازه های خرپایی باعث کاهش وزن سازه فلزی می شود.
اما عمکلرد این نوع سازه ها به چه صورت است؟ زمانی که نیروی بیرونی بر روی سازه وارد می شود، این نیرو در گره ها یا به عبارت دیگر مفاصل خرپا، متمرکز می شود و به دلیل طراحی جالب سازه خرپا، فشار این نیرو ها بخش می شود.
اگر بخواهیم درباره انواع سازه خرپا بگوییم، به عنوان مثال می توان به خرپای چهارگوش، خرپای شاه تیر، خرپای دستکدار و یا خرپای چتری اشاره کرد. اما شاید برای شما این سوال به وجود بیاید که کدام یک از انواع خرپا بهترین است؟ باید گفت که جواب مشخصی نمی توان داد؛ زیرا هرکدام از انواع خرپا در کاربرد های مختلف بهترین هستند. به همین خاطر بهتر است برای انتخاب یک نوع خرپا، از مشاورین و مهندسان متخصص در این زمینه کمک بگیرید. قطعا آن ها با مشاهده ساختار مکانی که شما در نظر دارید و بررسی های مختلف، مناسب ترین خرپا را برای سوله سبک خرپایی شما انتخاب خواهند کرد.
یکی از کاربرد های سازه های خرپا، در ساخت سوله سبک است. در ادامه می خواهیم ساختار سوله سبک خرپایی را، با یکدیگر بررسی کنیم.
سوله سبک خرپایی
در ابتدا می خواهیم با سوله پیش ساخته آشنا شویم. در گذشته از ساختمان های بتنی برای مراکز صنعتی و کارخانه ها، استفاده می شد، که مدت زمان زیادی صرف می شد تا ساخته شوند، همچنین هزینه های ساخت آن ها برای کارفرما، زیاد تمام می شد. بعد از مدتی استفاده از سوله، با سازه فلزی که ساخت آن ها در وقت کم با هزینه کمتر از ساختمان های بتنی انجام می شد، رواج پیدا کرد. پس اگر دنبال یک سازه مقاوم و مستحکم هستید، سوله می تواند یک پیشنهاد خوبی برای شما باشد. سوله ها انواع زیادی دارند مانند خرپایی , یو بی ام و تیرورقی، که از بین آن ها سوله سبک خرپایی، استفاده بیشتری دارد. به عنوان مثال برای سالن های انبار، مرغداری، کمپ های نظامی و سوله های صنعتی از آن استفاده می شود.
در مراحل ساخت سوله سبک خرپایی، برخلاف ساختمان های بتنی، دیگر نیاز به خاک برداری و فوندانسیون و… نیست. به همین دلیل است که هزینه ها به شدت کاهش یافته و صنعت گران را تشویق به استفاده از سوله سبک خرپایی می کند.
مزایای سوله سبک خرپایی
در مورد برخی از مزایای استفاده از سوله سبک خرپایی گفتیم، مانند هزینه کم و ساخت آن ها در زمان کم؛ اما قصد داریم در ادامه از دیگر مزایای این نوع سوله ها برای شما بگوییم.
قسمت های مختلف سوله های خرپایی در شرکت سازنده آماده می شوند، که باعث می شود به راحتی اجزا را از کارخانه به محل ساخت، انتقال داد.
اگر برای شما و کاری که قرار است در سوله انجام دهید، مهم است که از جرثقیل های سقفی استفاده کنید، قطعا سوله خرپایی برای شما مناسب خواهد بود. زیرا این نوع سوله دارای مقاومت بالایی است که این امکان را برای شما فراهم می کند. اما در دیگر نوع سوله ها مانند یو بی ام یا تیرورقی، نمی توانید از جرثقیل سقفی استفاده کنید.
در سوله های یو بی ام که فاقد اسکلت و مناسب برای گلخانه هستند، ارتفاع دهانه این سوله ها دارای محدودیت است، که برای استفاده در بعضی از صنایع مناسب نیست. اما این مشکل در سوله های سبک خرپایی برطرف شده است. سوله های خرپایی، محدودیتی در اندازه دهانه ندارند که در بعضی موارد ارتفاع دهانه این سوله ها نزدیک به ۱۰۰ متر می رسد.
احتمالا این سوال برایتان پیش می آید که سوله های سبک خرپایی با دهانه بدون ستون میانی بسیار بزرگ، هزینه ها را افزایش می دهد. درست است که با افزایش دهانه یک سوله خرپایی، فولاد بیشتری لازم است و این یعنی هزینه بیشتر، اما با عریض تر شدن دهانه سوله، متراژ فوندانسیون و دیواره های کناری کاهش می یابد و هزینه های فولاد مصرفی برای عریض تر کردن دهانه سوله، جبران می شود.
البته می توانید ستون های میانی هم برای دهانه های بزرگ سوله های خرپایی در نظر گرفت تا هزینه ساخت را به حداقل رساند، اما باید بدانید این کار، ارزش سازه را کاهش می دهد، زیرا موارد استفاده سوله کاهش می یابد.
ویژگی های محل ساخت سوله سبک خرپایی
زمانی که می خواهید یک سوله بسازید، نیاز است که تعیین کنید در چه محلی قصد دارید ساخته شود. به عنوان مثال وقتی که شما در یک منطقه با آب و هوای مرطوب و شرجی می خواهید سوله بسازید، باید در نظر داشته باشید که سوله باید در مقابل زنگ زدگی بسیار مقاوم باشد، یا در مناطقی که برف و باران زیادی می بارد، باید سوله به شکلی طراحی شود که بتواند در برابر بارندگی های سنگین، مقاومت کند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0