قانون با دزدها چه برخوردی دارد؟
یعنی با فقدان هر یک از این شرایط میتوان آن را از نوع سرقت تعزیری دانست. مجازات انواع سرقت تعزیری در قانون همانطور که اشاره کردیم یکی از مهمترین تفاوتهای سرقت حدی و سرقت تعزیری تفاوت در مجازاتهای این دو نوع سرقت است. چرا که مجازات سرقت حدی در مرتبه اول قطع چهار انگشت دست
یعنی با فقدان هر یک از این شرایط میتوان آن را از نوع سرقت تعزیری دانست.
مجازات انواع سرقت تعزیری در قانون
همانطور که اشاره کردیم یکی از مهمترین تفاوتهای سرقت حدی و سرقت تعزیری تفاوت در مجازاتهای این دو نوع سرقت است.
چرا که مجازات سرقت حدی در مرتبه اول قطع چهار انگشت دست راست، در مرتبه دوم قطع پای چپ و در مرتبه سوم حبس ابد میباشد.
سرقت مستوجب تعزیر به دو نوع سرقت تعزیری ساده و سرقت تعزیری مشدد تقسیم میشود، مبنای این تقسیم نیز وجود شرایطی است که موجب میشود مجازاتهای متفاوتی برای هر یک از این سرقتها در نظر گرفته شود.
مطابق ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مجازات سرقت مشدد تعیین شده است.
اگر سرقت تعزیری دارای هر پنج شرایط باشد به عنوان سرقت مشدد تعیین شده و مرتکب آن به مجازات ۵ تا ۲۰ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود.
بر اساس ماده ۶۶۱ قانون مجازات اسلامی سرقتی که شرایط سرقت تعزیری مشدد را نداشته باشد سرقت تعزیری ساده شناخته میشود و مجازات مرتکبین آن حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود.
شرایط سرقت تعزیری مشدد آن است که؛ سرقت در شب واقع شده باشد، سارقین دو نفر یا بیشتر باشند، یک یا چند نفر از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی بوده باشند. سارقین از دیوار بالا رفته یا حرز را شکسته یا کلید ساختگی به کار برده یا اینکه عنوان یا لباس مستخدم دولت را اختیار کرده یا بر خلاف حقیقت خود را مامور دولتی قلمداد کرده یا در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا توابع آن است سرقت کرده باشند.
و همچنین در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشند.
نکته قابل توجه آن است که اسلحه مورد استفاده در این نوع سرقت تعزیری مشدد باید واقعی باشد و استفاده از سلاح تقلبی مرتکب را مشمول این ماده نمیکند همچنین اگر یکی از مرتکبین اسلحه داشته باشد تمامی مرتکبین مشمول این ماده قرار میگیرند.
استفاده از سلاح برای شمول این ماده ضروری نیست بلکه همین که یکی از مرتکبین سلاح داشته باشد ولو اینکه از آن استفاده نکند کافی است.
مطابق ماده ۶۵۲ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات هرگاه سرقت مقرون به آزار باشد و یا سارق مسلح باشد به حبس از سه ماه تا ۱۰ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم میشود و اگر جرحی نیز واقع شده باشد علاوه بر مجازات جرح به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم میگردد.
مطابق ماده ۶۵۳ قانون مجازات اسلامی راهزنی در راهها و خیابانها در صورتی که از مصادیق عنوان محاربه نباشد، منجر به صدور حکم مجازات حبس از ۳ تا ۱۵ سال و نیز شلاق تا ۷۴ ضربه خواهد شد.
همچنین مجازات سرقت در شب در ماده ۶۵۴ قانون مجازات اسلامی اینطور آمده است که اگر سرقت در شب رخ داده باشد و سارقان دو نفر یا بیشتر باشند و حداقل یکی از آنها سلاح ظاهر یا مخفی حمل کرده باشد در صورتی که عنوان محارب بر آنها صدق نکند جزای مرتکب یا مرتکبان حبس از ۵ تا ۱۵ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه خواهد بود.
همچنین مجازات جرم کیف زنی جیب بری و امثال آن در ماده ۶۵۷ قانون مجازات اسلامی حبس از ۱ تا ۵ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق تعیین شده است.
شکایت از سرقت تعزیری
جهت تنظیم شکایت از سرقت موجب تعزیر ابتدا باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و با ثبت نام در سامانه ثنا متن شکواییه سرقت را از طریق این دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کرد همچنین شاکی باید مدارک و اسنادی که در اختیار دارد ضمیمهی شکواییه نماید.
با ثبت شکایت در این دفاتر شکواییه به مرجع قضایی صالح مانند دادسرای ویژه سرقت ارجاع میشود.
مقامات دادسرا ابتدا نسبت به تحقیقات مقدماتی اقدامات لازم را انجام میدهند و اطلاعات در خصوص ارتکاب جرم سرقت را از جمله بررسی مدارک، اظهارات شهود و… را جمع آوری کرده و نظر نهایی خود را در خصوص ارتکاب یا عدم ارتکاب جرم بیان میدارند.
در صورتی که با در نظر گرفتن اسناد و مدارک موجود در پرونده متهم مجرم تشخیص داده شود، پرونده جهت صدور رای به دادگاه کیفری ارجاع میشود تا قاضی با بررسی پرونده حکم مجازات سرقت تعزیری را صادر کرده و متهم را محاکمه کند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0